Scholieren aan de slag met ‘serious gaming’

Scholieren aan de slag met de Serious Game Omgevingswet

Leerlingen van het Van Vredenburchcollege in Rijswijk konden op 29 november in de rol kruipen van een gamebouwer of van iemand die een stad herinricht. JINC organiseert samen met Manpower ‘bliksemstages’ voor VMBO leerlingen bij de gemeente Den Haag. Tijdens de stage van een ochtend maken leerlingen kennis met een ‘Serious Game’, die lijkt op de videogame ‘Simcity’. Ze gaan aan de slag met een driedimensionale computeranimatie van een stad. De meeste leerlingen uit de 2e klas VMBO van het Van Vredenburchcollege zijn er al, als hun leraar zich in het Haagse stadsdeelkantoor Laak bij hen voegt. Beleidsmedewerkers Joost van der Geest en projectmedewerker Suzanne Noordzij beginnen met een aantal vragen.

Wat doet de gemeente Den Haag?

Of de leerlingen weten wat de gemeente Den Haag doet? Hoeveel mensen werken er? Wat is een ‘Serious Game’ ? Die laatste vraag kunnen de jongens snel beantwoorden, met de andere vragen hebben ze duidelijk meer moeite. Dan krijgen ze de opdracht: richt het gebied Kijkduin opnieuw in.

Waarvoor gebruik je een Serious Game?

Stad van de toekomst “Veel bedrijven en organisaties gebruiken een ‘Serious Game’ om via een virtuele 3D omgeving inzichten te krijgen in processen. Daarnaast willen ze de communicatie tussen personen en afdelingen verbeteren”, legt Lee Vlijter uit. De specialist in ‘serious gaming’ traint ambtenaren in, hoe ze de game kunnen gebruiken bij de implementatie van de Omgevingswet in 2021. Dat is een nieuwe wet, waarmee het door vereenvoudiging van de regels makkelijker wordt om bouwprojecten te starten. Vandaag begeleidt hij de scholieren tijdens de game. “Natuurlijk hoop ik, dat ze er iets van opsteken’. Zij zijn degenen, die als het gaat om Den Haag in 2040 met de stad van de toekomst te maken krijgen. Dan is het goed, als ze daar nu al bij betrokken worden. Maar ik vind het vooral belangrijk dat ze het tijdens het spel naar hun zin hebben”, zegt Lee.

Stages maken later de keuze voor een beroep gemakkelijker

De Bliksemstage van JINC, een landelijke organisatie die basisschool- en VMBO leerlingen aan een goede start op de arbeidsmarkt helpt, moet het voor VMBO scholieren makkelijker maken een beroep te kiezen. Dit kunnen bijvoorbeeld beroepen zijn zoals ICT-er, technisch medewerker of werken voor een gemeente. De leerlingen worden in twee groepen verdeeld. De ene groep maakt een campagneposter en bedenkt samen met Suzanne, hoe ze wijkbewoners voor het 3D spel over de inrichting van hun wijk enthousiast kunnen maken.

Slopen, herinrichten en bouwen

De andere helft gaat met Lee met de ‘Serious Game’ aan de slag. De jongens hebben allen een ander deel van Kijkduin, die ze kunnen herinrichten. Al snel hebben ze het Simcity achtige spel door. “Je moet eerst een deel slopen, voordat je er kunt bouwen”, legt Lee uit. En nog voordat hij wil vertellen, hoe je een gebied kunt inrichten met stadsparken en verschillende type gebouwen, heeft één van de jongens al bijna alles in zijn gebied gesloopt. De anderen willen nu ook slopen.

Beleidsambtenaar Joost kijkt over hun schouder mee. “Maar je hebt nu wel allemaal woningen gesloopt”, zegt hij tegen één van hen. “Dan moet je daar ook weer woningen voor terug bouwen.” Al snel rijzen de wolkenkrabbers tot ver in de hemel. “Wow, meester, ik heb een gebouw met 25 etages!”, roept een leerling enthousiast. Zijn klasgenoot heeft de ‘tool’ ook ontdekt en zet een gebouw neer met 110 verdiepingen. “Ik heb het grootste gebouw!”, roept hij trots.

Leerlingen versus ambtenaren

“Zo’n verschil als je dit spel met ambtenaren speelt”, zegt Joost. “Ambtenaren hebben in hun werk met bouwvergunningen te maken en komen met subtiele aanpassingen. Ze houden bijvoorbeeld rekening met de welstandseisen en blijven meestal binnen het budget. Hier wordt gesloopt en lukraak gebouwd.” Toch is er één leerling, die zich vertwijfeld afvraagt of al dat slopen en bouwen niet teveel geld kost. Hij ziet, dat hij ver in de min staat met zijn budget. “Ik sloop nu voor 90 miljoen, mag dat?”, vraag hij aan Lee, die hem vertelt, dat hij daar nu niet op hoeft te letten.

Het vetste gebouw

Lee moet er na afloop om lachen. Het was voor hem de eerste keer dat hij scholieren bij dit spel hielp. “Leuk, dat enthousiasme en die onbevangenheid. Het ging nu vooral om wie het ‘vetste’ gebouw heeft neergezet en wie nog hoger kon bouwen. Niet erg, als ze de ervaring maar meenemen. Bij deze ‘Serious Game’ ga je met vele aspecten aan de slag, die horen bij de inrichting van een stad. Hopelijk helpt het hen straks om te bepalen, wat ze leuk vinden om te doen.” Voor 2018 staan nog meer van deze Bliksemstages in samenwerking met de gemeente Den Haag gepland.

Lees ook dit artikel over deze bliksemstage.

Meer lezen over de Omgevingswet & Serious Gaming

Contact opnemen met Lee Vlijter

Lee Vlijter is de eigenaar van Ludanta BV en is gevestigd in Den Haag. Hij helpt gemeenten door heel Nederland, van Groningen tot en met Maastricht met de invoering van de Omgevingswet. Hij is een ervaren participatie specialist. Al vanaf het begin, dat er sprake was van een nieuwe Omgevingswet heeft Lee zich verdiept in de Omgevingswet. Een Omgevingswet waarbij burgerparticipatie een grote rol speelt. Een betere participatie van burgers op dit gebied kan met serious gaming beter vorm worden gegeven. Heeft u een vraag? Of wilt u een presentatie van wat ik voor u kan doen? Surf naar Mijn Contactpagina en bel of mail mij.

Recommended Posts